May 12, 2016

Jalan yang Kau Pilih vs Jalan Yang Allah Tunjuk



Saya mungkin tak pernah jaja diri saya sebagai seorang pereka grafik di media sosial (rasanya la), tak pernah showcase design saya secara umum, dan kadang-kala ada juga kerja design yang saya tolak dek kerana rasa kurang bersedia untuk ambil job design yang banyak.

Pun begitu, kenalan yang terdekat ramai juga yang nampak saya sebagai seorang pereka grafik, walaupun rekaan grafik saya boleh dikatakan masih cikai. Tak banyak artwork saya yang saya boleh tunjuk dengan rasa bangga. (Bagusla tu. Tak baik tau bangga diri). Sekarang, saya sedang intern di Iman Shoppe dan buat kerja berkaitan grafik dan marketing.

Eh, dulu cakap nak belajar sampai PhD, lepas tu belajar engineering tak habis, lepas tu tukar course cakap nak jadi filmmaker, sekarang ni tiba-tiba jadi graphic designer pulak? Kau nak jadi apa ni? Ce cerita sikit.

Sekarang bila orang tanya perancangan saya, saya dengan mudahnya terkelu, kerana dah banyak kali apa yang saya cakap dulu, sekarang ni jadi lain. Kalau cakap sekarang pun, takut jadi lain juga nanti. Mungkin kerana perancangan saya tak cukup solid. Mungkin juga kerana Allah ada perancangan yang lebih baik untuk saya.

Apabila jalan ini bercabang [Gambar]

InsyaAllah, apa yang saya rancang itu masih tidak terpadam dalam semangat dan jiwa saya. Cumanya, sekarang ni agak banyak kesulitan dalam hidup yang saya hadapi (terutamanya kewangan), dan ada perkara yang perlu saya selesaikan sebelum saya kembali ke gelanggang sebenar yang diidami. Kalau tak dalam beberapa tahun lagi, mungkin tua bangka nanti kot baru kembali. Haha. Mohon doa semua ya.

Lucu jugak sebenarnya kerana saya sering katakan pada diri saya yang saya tak mahu kerja sebagai graphic designer, dan ada kerja-kerja yang saya elak supaya lepas ni orang tak cari saya untuk kerja design. Tup tap tup tap, terjadi jugak. Macam graphic design ni pulak yang cari saya.

Waktu ni, rasanya memang boleh tembak ayat Quran 2:216 dekat diri sendiri pakai senapang gajah. Boleh jadi benda yang kita tak suka tu baik untuk kita, tapi benda yang kita suka tu tak baik untuk kita.

Ada lagi benda nak cerita. Tapi cukup dulu kot setakat ni. Akhir kata, apa pun yang kita rancang, rancanglah dengan sebaiknya. Tapi kalau perancangan tu tak menjadi, dan jadi jauh lagi teruk dari apa yang kita rancang, usah gusar.

Ada kalanya, Allah mahu iman kita itu membumi benar di dalam hati, bukan sekadar berbunyi di celah-celah gigi. Ada ketika, Allah hanya mahu kita kembali merintih dan berdoa, bergantung harap hanya kepada Dia dan Dia sahaja.

Alhamdulillah, jika saya tak berada dalam situasi sekarang, mungkin saya tak dapat merasai erti tawakal seperti yang saya rasai sekarang. Kemungkinan ini yang terbaik buat saya pada masa ini.

Kepada mereka-mereka di luar sana yang menghadapi masalah dan tekanan hidup yang berat, moga beban anda diringankan, dan ditemukan jalan keluar dan kemudian masuk pula kepada takdir yang lebih baik.

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan ada kemudahan.”
Al-Insyirah 5-6

Bak kata Ustaz Hasrizal, percaya dan berjaya!

p.s. Tolong jangan pm saya untuk offer job design free. Hewhew.

No comments:

Post a Comment